miercuri, 8 septembrie 2010

Sparta

Sparta (în greacă Σπρατη, sau Lacedemonia în greacă Λακεδαιμων) oraș-stat în Greciaantică, în peninsula Peloponez, situat pe râul Eurotas.

Sparta era caracterizată de o cultură războinică și atrocități ridicate la grad de tradiție. Pământurile din Sparta erau cultivate de sclavi, periecii, supravegheați intens, de vreme ce erau mai numeroși decât spartanii, cea ce a provocat diverse revoluții. Spartanii erau caracterizați prin capa roșie și barba stufoasă. Nou-născuții bolnavi sau cu diferite deficiențe erau asasinați într-un mod teribil, fiind acceptați numai copiii capabili de a face față războiului.

Spartanii erau poporul războinic cel mai temut și doar atenienii au îndrăznit să-i înfrunte, plătind un preț mare pentru acest lucru.

Singura problemă a Spartei era lipsa marinei, motiv pentru care în bătălia de la Termopile a fost nevoită să recurgă la inamicul său, Atena. Prima derută a spartanilor a fost înregistrată în această bătălie contra Imperiul Persan. Sparta nu a trimis decât câteva sute de răzoinici sprijiniți de marina greacă.

Sparta a obținut hegemonia Greciei în războiul Peloponezului (431 - 404 î.Hr.,) în detrimentul Atenei.

Așa-zisa hegemonie și succesul Spartei a fost încheiat de Teba în bătălia de la Leuctra(146 î.Hr.), când mare parte din populația masculină spartană a murit.

O legendă spune că 300 de spartani au reușit să țină în frâu mai mult de 1.000.000 de persani pentru 3 zile și 3 nopți. Această ispravă a dat curaj grecilor, care au reușit să învingă imensa armată a persanilor.

Sparta a fost înființată în sec. VIII î.Hr. de dorieni în regiunea Laconia. Era organizată ca stat militar, având o armată de sol puternică. Societatea era alcătuită din: parieci(locuiau în jurul orașului Sparta și se ocupau cu agricultura, meșteșugurile, negustoria),hiloți (făceau parte din populațiile cucerite de spartani), aristoi (cei care dețineau puterea și participau la conducerea statului), spartani (cetățenii originari din Sparta).

Statul spartan era condus de 2 regi (considerați șefi militari supremi și preoți) de „Sfatul bătrânilor” (gerusia) și de „Adunarea poporului” (apella), formată din spartanii majori. Organul cel mai important al statului spartan era „Colegiul celor cinci efori”, având drept de control asupra tuturor activităților.


Σπάρτα
Sparta
Secolul al XI-lea î.Hr.371 î.Hr.Teba
Localizare a Spartei
Teritoriul Spartei antice
CapitalăSparta
Limbă/limbigreaca veche
Formă de guvernareMonarhie
Epoca istoricăAntichitate
- Invazia dorianăSecolul al XI-lea î.Hr.
- Liga Peloponezului546-371 î.Hr.
- Pacea de la Callias371 î.Hr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu